Gäddhultarn

Min historia.

Historia

En kort historia om Roland ” Gäddhultarn” Gingtorp. Föddes i Gäddhult 1958. Växte där upp på en gård med alla möjligheter till att låta fantasin flöda bland maskiner och verktyg.

Började som många andra med några 2-hjuliga fordon
sedan kom det stora intresset för att bygga bilar, började mitt första bilbygge 1970 envis som bara den gick den att köra 1971,no1. att jag sedan hade en storebror som tillät att mej att trimma hans bilar var ju ganska häftigt, Brorsan hade en ganska kul Volvo 164 som vi masserade till 3,3 l och trippel webrar året var 1973, och där började jag bygga väghållning, ändrade krängare och infästningspunkter på löpande band. Även brorsans Merca 280 CE fick sig en uppgradering, det blev NH slipad kamaxel, portat topp samt lite större borr och moddade solex- förgasare, och då var första Merca-trimmet ordnat.

Gjorde underredsbehandling på grannens husvagn 1972 då fick jag en Chrysler 318 motor i delar, min första egna V8 motor, vilken lycka, den renoverades och såldes guldmålad, morsan skjutsade mej runt halva Göteborg innan jag hittade rätt färg, influerad av tidningen Colorod.
Ett annat tidigt kundjobb var att installera en Buick 215 aluminium-motor i en Vauxhall Ventura, trimmdelar köptes från Hansen, det blev ett ganska häftiga prylar till slut, mina allra första headers hamnade här, året var året var 1973. Hade lustigt nog en liten Ford period här ,fick först en Ford Taunus -60 talet, blev hemmabyggd kamaxel (hårdlödd original kam) portat topp och ny förgasare, och även här ett extractor-rör, Volvolåda byggdes på för att få riktig golv växellåda, sedan fick den gå som rena dirtracern på åkrarna hemma, Och min andra Ford i livet blev en Ford Taunus 20M, med V6 motor. Kompisen jobbade på Saab då

och Saab motorsportavdelning på den tiden hade gott om prylar från V4:an som passade, det blev en ganska kul motor och en ny grusskottare var född and no more Ford. Givetvis passerade en massa olika trimprojekt genom garaget, allt ifrån Volvo motorer till något som så udda som Sunbeam IMP, svetsade mitt första aluinsug till denna motor med PINN-svets, dubbla weber skulle alla ha. på -70 talet.

Mitt allra första riktigt egna projekt köptes 1975 Camaro -68
den absolut vackraste modellen, givetvis skulle den upp på arbetsbordet. första året blev det gen.1 mycket breddare 12″ fälgar bak 10″ fram 454 bigblock M22 låda + lite annat godis.
körde med den första gången. (Gjorde faktiskt ett undantag i slutet av -70 talet då jag modifierade en Ford cougar street racer för en kille, tror han bodde i Lindome).

(Gjorde faktiskt ett undantag i slutet av -70 talet då jag modifierade en Ford cougar street racer för en kille, tror han bodde i Lindome). 

English English Deutsch Deutsch Svenska Svenska